resepi kek lumut

Setiap satu telur tu putar dalam 2 minit lebih kurang baru masukkan next telur. Loyang 7 x 7 1 cawan tepung gandum diayak 1 cawan horlicks 34 cawan gula halus 250 g mentega 4 biji telur A pewarna hijau secukupnya 4 sudu besar seri kaya 14 cawan susu pekat manis 1 sk esen vanilla.


Pin On Kek Lumut

Bahagikan kepada 2 kukus separuh.

. Putar bagi semua adunan sebati. 10 biji telur 1 gelas gula halus 1 gelas horlick 1 gelas susu krimer coffeemix susu tepung nespray 14 gelas susu manis 1 gelas tepung gandum 450gm mentega 1 sudu teh esen vanila 1 botol kecil pandan paste Sedikit pewarna hijau. Dayang Bahan-bahan loyang 7 x 7 1 cawan tepung gandum diayak 1 cawan horlicks 34 cawan gula halus 250 g mentega 4 biji telur A.

Ulang sampai telur habis. Masuk telur sebiji sebiji. Resepi Kek Lumut Kukus.

Pin On Kek Lapis Sebab apa Reen cakap ni original Kek Lumut Resepi Kek Lumut Sarawak MoistBahan-bahan 1 buku 250 g mentega12 cawan gula halus5 biji telur 2 sb. Jom try buat Resepi Kek Lumut Sarawak yang enak ni. Cara-cara membuat Kek Lumut Lapis Cheese.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati. Sentiasa masukkan bahan keringtepung 3 kali maksudnya bahagi 13 setiap kali masukkan bahan kering. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.

Dah gaul rata baru masukkan. Loyang pan cake 88. Dalam bekas lain putarkan butter yang telah di lembutkan pada suhu bilik hingga kembang sedikit kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar.

Masukkan susu kaya pes dgn pewarna hijau. Mentega dan gula dipukul hingga kembang. Dah sebati masukkan tepung gandum sampai sebati lagi.

Masukkan telur satu persatu sambil digaul rata. 1 tin susu pekat 500gm 1 tin kaya sukat kaya menggunakan tin susu. Hentak sikit loyang bagi mengeluarkan gelembung udara.

Selain resepi kek lumut kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Semakin lama ia disimpan semakin enak rasanya. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.

Mixer butter dan gula sampai sebati. Tambah air panas jika hampir kering jika suka blend gula halus. Jemput baca dan mencubanya.

Sukatan bahan menggunakan tin susu 500gm. Jangan tuang sampai penuh sebab kek ini akan naik walaupun ia tak guna bahan penaik. Kek lumut berasal daripada Sarawak dipanggil kek lumut mungkin kerana warna hijaunya yang serupa macam lumut.

Kukus 3jam setengah nak dapatkan colour lumut tuKek ni lagi lama simpan lagi sedap yeKalau nak beli mahal kanSiapa nak try buat boleh cuba resepi yang saya buat niBoleh la buat untuk raya nanti biasanya memang teruja nak makan kalau kek ke biskut yang tuan umah buat sendri kan. Kek lapis Lumut Cheese. Masukkan susu dan serikaya.

Terdapat pelbagai versi resepi untuk eeeeeeeeeeeddmembuat kek lumut. 250g pure butter saya guna tatura. Campurkan tepung almond nestum itu dulu.

1 sudu kecil esen vanila. 130g tepung gandumtepung kek. 254gm unsalted pure butter seketul 6 biji telur gred double A gred A.

Loyang 7 x 7 x 35 atau 8 x 8 x 3 Nota. Mixer cream cheese dengan gula sampai kembang. Kek lumut sudah siap untuk dihidangkan bersama keluarga anda sila kongsikan kepadan jiran supaya mereka tahu sedapnya kek lumut buatan anda.

Ia berasal dari negeri Sarawak. Pada Dayang ita minta kebenaran untuk simpan resepi ni di sini pulak lah ye untuk ita buat rujukan kalau nak buat lagi. Kukuskan selama 2 jam 30 minit.

Sesuai bagi Anda yang mengamal permakanan sihat Resepi kek lumut original sarawakSendiri buat sendiri puji Namun utk resepi dalam versi sendiri ni dyg tak menggunakan nestum. Panaskan air dalam periuk kukusan letak loyang dan kukus guna api. Sementera kukus selama 30 minit bolehlah mixer cream cheese tadi.

KEK LAPIS LUMUT CHEESE. Kek lumut adalah antara kek yang istimewa disebabkan berwarna hijau lumut. Bahan Resepi Kek Lumut Cheese Kukus Bahagian.

Tutup kek menggunakan aluminium foil atau plastic wrap. Resepi kek lumut cheese kukus ini adalah hasil daripada Puan Eiyjarn Aziean AnGah. Seterusnya masukkan esen vanilla perisa pandan dan pewarna hijau.

Kek lumut dikukus selama 3 jam setengah untuk memperolehi warna lumut tersebut. Mula-mula sekali pukul butter sampai kembang. Kek lumut buat petang semalam arini makan.

KEK LUMUT CHEESE. Sukat semua bahan seperti di atas. Banyak resepi kek pisang yang saya dah cuba resepi simple macam ni juga yang paling sedap.

Tapi pada resepi yang di kongsikan oleh Mazliza Ahmad di Facebook ini tidak menggunakan nestum hanya horlick dan butter sahaja sudah memberikan bau dan rasa yang. Tuang adunan Kek Lumut ke dalam loyang atau bekas bersesuaian. KEK LUMUT By.

1 sb pandan paste. Kemudian masukkan telur satu per satu. Tak perlu guna butter mahal2 hanya guna minyak.

1 cawan tepung gandum1 cup wheat flour 1 cawan horlick1 cup horlick Diayaksieved 12 cawan gula halus12 cup refined sugar 250g butter cup mentega lain pun boleh 250g butter 4 biji telur gred A4 eggs A gred 4 sudu besar sri kaya4 tbsp coconut jam 14 cawan susu. Resepi Kek Lumut Kukus Paling Simple dan Lazat. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla.

Kukus adunan selama 4 jam. Kek Resepi Kek Lumut Kukus. Kalau masukkan bahan kering dalam adunan kek pastikan bahan-bahan kering itu dicampur terlebih dahulu.

CARA PENYEDIAAN KEK LUMUT. Campurkan bersama tepung gandum serbuk vanila horlick dan nestum bersama. Jika anda teringin makan kek original Sarawak seperti kek lapis kek hati parek kek buah anda boleh order dengan beliauMemang sangat kami rekomen Original SarawakLawat fb beliau dengan tekan link pada nama beliau ya.

Resepi Kek Lumut.


Pin On Mufin Cupcake Cake Cooking Fanpage


Pin On Lumut


Pin On Recipes


Pin On Asian Food


Pin On Recipes


Pin Di Thermomix


Pin On Lovely Cakes Collection Steamed Method


Pin On Video Hewan Lucu


Pin On Layer Cakes


Pin On Steam Cake


Pin On Bolu Macam


Pin On Cake Recipe


Pin On Aneka Kek Lapis


Pin On Resepi


Pin On 70 Food Bloggers And Foodies United Pin Board


Pin On Kek Lumut


Pin On Kek Lumut


Pin On Recipes


Pin On Kek Lumut Kukus

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel